YO3KSR, radioclubul Bucuresti al Societatii Romane a Radioamatorilor

 

 

 

 

 

            ...when anything fails, ham radio!

Get Adobe Flash player

 

APRS Server Romania

Radioclubul YO3KSR este un proiect al Societatii Romane a Radiomatorilor
 

Societatea Romana a Radioamatorilor

este persoana juridica de drept privat, inregistrata in

Registrul persoanelor juridice fara scop patrimonial J.S.3 sub nr.87/2008 si sub nr.7347/A/2008 in Registrul National.

CIF:24860690
Cont: RO73BPOS 8500 6853 284RON02

 

 

 

Stratospherium II - august 2012

Dupa cum stiti, anul trecut, pe  15 octombrie 2011, revista ȘTIINȚĂ&TEHNICĂ in colaborare cu radioclubul nostru, YO3KSR, a lansat un balon de mare altitudine ce a ajuns la peste 35.000 m, stabilind un record est-european.

În acest an, S&T împreună cu Agenția Spațială Română ROSA si cu radioclubul YO3KSR al Societatii Romane a Radioamatorilor, organizează un nou proiect, dar, de această dată, lansarea contine proiecte experimentale ale publicului.

Selectia propunerilor de proiecte a fost efectuata de catre echipa coordonatorilor de la Stiinta & Tehnica.

Iata ce va zbura cu acest balon:

•    Călin Gabriel Floare, cercetător la INCDTIM, Cluj-Napoca, ne-a propus un Data Logger care va măsura umiditatea relativă din atmosferă și stratosferă, în funcție de altitudine, în timpul zborului S&T.
•    Astroclubul București, reprezentat de dl. Deak Zoltan, ne-a propus o instalație experimentală prin intermediul căreia se va măsura parametrul atmosferei terestre: temperatura, dar și nivelul radiațiilor UV.
•    o echipă formată din Valentin Zainea, Tincuta Madalina oader, Madalina Dajbog, Raluca Elena Necula și profesoara Daniela Dinica ne-a propus un experiment care urmărește prelevarea aerului la diferite altitudini, pentru analiza ulterioară în laborator.
•    Nu în ultimul rând, o echipă formată din Marius Toderiță, Alexandru Smău, Alexandru Lungu, Alexandru Grigoraș, Sebastian Franc și coordonată de profesorii Ion Cioroiu și Mihai Vasiliu ne-a propus o instalație de colectarea datelor cu privire la parametri atmosferici și analizarea lor ulterioară (nivelurile de poluare, radiații cosmice, UV, temperatura, inductia campului magnetic).

Lansarea va avea loc sambata, 4 august 2012 din aceeasi zona ca si anul trecut.

De data aceasta, sistemul APRS de la bord va functiona pe o frecventa diferita de cea a retelei europene de APRS, astfel incat urmarirea de catre radioamatorii interesati sa poata fi facuta mult mai usor. Frecventa de operare va fi anuntata in scurt timp.

UPDATE 29 IULIE 2012

Am promis ca va voi tine la curent cu informatii noi despre Stratospherium II, balonul de mare altitudine ce va fi lansat sambata, 4 august 2012.
Ne propunem ca lansarea sa aiba loc la ora 8:00 AM.
Frecventa pe care se va transmite informatia APRS va fi 144.850 MHz iar indicativul sub care va putea fi vizualizat pe www.aprs.fi este yo3ksr-11.
Telemetria va transmite tensiunea bateriei de la bord precum si valoarea temperaturii din interiorul nacelei si valoarea temperaturii mediului, prelevata din exteriorul nacelei, in partea inferioara a acesteia.
Puterea de emisie va fi de 5 W.
Frecventa a fost aleasa astfel incat cat mai multi radioamatori sa poata sa urmareasca in mod direct zborul, fara ca semnalul sa fie interferat de sistemele APRS e la sol.
Echipele de urmarire vor dispune de digipeater-e pe masini, care vor retranslata pachetele receptionate din frecventa de 144.850 MHz in frecventa standard, 144.800 MHz.

Rapoartele de receptie se pot transmite la: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Vom rapsunde cu un QSL.

Saturday, August the 4th, at around 8:00 LT (05:00 UTC) the YO3KSR team will try to launch a High Altitude Balloon (HALO), Stratospherium II.
This time, the balloon will have some scientific experiments on board and the APRS position and telemetry will be sent on 144.850 MHz in order to give a chance for foreign radioamateurs to directly receive the beacon.
We will digipeat the beacons onto 144.800 MHz in order to put Stratospherium II onto the APRS.FI via local I-Gates.

The launching site coordinates are around Mizil in Buzau County, depending on last minute flight path simulations: 45.000118, 026.262517(N45° 0' 0", E026° 15' 45") QTH Loc: KN35DA

By looking around the flight area on www.aprs.fi, you will see the tracking team following the balloon.
The beacon will be transmitted into a dedicated antenna (kind of turnstile) with 5 W output power at every 12 seconds.
The telemetry (via APRS) will include: Main battery voltage, the payload internal temeperature and the external temeperature.

The payload includes experiments from Romanian scientific community:

-Data logger for relative humidity in stratosphere;

-Pollution grade, UV and magnetic field induction for various altitudes;

-Air samples for later analisys;

The recorded data, photos and the movie from the onboard cameras will be available soon after the flight.
Receiving reports are welcome to Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. and each one will receive a QSL card via Bureau.

CLICK HERE FOR ONLINE WEB TRACKING.

Images and video from the 2011 mission, Stratospherium I are available here. Stratospherium I was a great success as we settle a East European altitude record with 35.000 m a.s.l.


For last minute informations, check: www.yo3ksr.ro
73 de Adrian Florescu, yo3hjv