YO3KSR, radioclubul Bucuresti al Societatii Romane a Radioamatorilor

 

 

 

 

 

            ...when anything fails, ham radio!

Get Adobe Flash player

 

Radioclubul YO3KSR este un proiect al Societatii Romane a Radiomatorilor
 

Societatea Romana a Radioamatorilor

este persoana juridica de drept privat, inregistrata in

Registrul persoanelor juridice fara scop patrimonial J.S.3 sub nr.87/2008 si sub nr.7347/A/2008 in Registrul National.

CIF:24860690
Cont: RO73BPOS 8500 6853 284RON02

 

 

 

Exercitii

Exercitiu RVSU - Ciucas X3 2017

 

A 8-a editie a maratonului montan Ciucas X3 a avut loc in perioada 9-10 septembrie 2017. Concursul are trei curse, semimaraton (21 km), maraton (42 km) si ultramaton (105 km), desfasurate in zona statiunii Cheia si a muntilor Ciucas. Pentru al 6-lea an consecutiv, echipa RVSU a asigurat comunicatiile radio pe traseul ultramaratonului, ca parte a exercitiilor pentru situatii de urgenta.

 

Numarul participantilor a depasit editiile din anii trecuti, ajungand la 1900 de concurenti inscrisi la cele 3 maratoane. La ultramaraton s-au inscris aproximativ 132 concurenti, din care 87 au terminat cursa.

Citește mai departe: Exercitiu RVSU - Ciucas X3 2017 

Ciucas X3 2015

Picture 001

 

 

 

Pe 12 septembrie 2015 a avut loc la a 6-a editie a maratonului montan Ciucas X3. Anul acesta au participat peste 1000 alergatori la cele 3 probe de semi-maraton (22 km), maraton (40 km) si ultra-maraton (105 km).

Desi vremea nu a tinut cu noi, am reusit sa adunam echipa RVSU si sa asiguram comunicatiile radio in punctele esentiale de pe traseu. Am avut parte de o surpriza placuta din partea colegilor de la radioclubul Cafe Gratis YO5KDS din Cluj-Napoca, care au participat alaturi de noi la acest eveniment.

Dupa o iarna destul de grea, suportul metalic care sustinea antena si panourile solare a cedat, iar repetorul de la Ciucas a fost adus de Razvan YO9IRF in Bucuresti pentru o revizie tehnica amanuntita. Cu aceasta ocazie Adi YO3HJV a schimbat frecventele si a realiniat filtrul duplexor, deoarece repetorul era desensibilizat de o purtatoare in frecventa de intrare.

Cu o saptamana inainte de concurs, am urcat numai cu o parte din echipamente inapoi pe varful Gropsoarele, suportul pentru panourile solare nefiind gata la momentul respectiv. Vremea inca nu se stricase, asa ca am avut parte de soare si de racoarea placuta a muntelui, dar si de vizita unei capre curioase dintr-o turma din apropiere.

 

Citește mai departe: Ciucas X3 2015

Prima Evadare - Actiune RVSU 12 mai 2013

          Duminica, 12 mai 2013, reteaua RVSU coordonata de Societatea Romana a Radioamatorilor va asigura comunicatiile de urgenta la maratonul ciclist Prima Evadare, ce va avea loc in nordul Bucurestiului.
         Traseul are peste 50 km prin zone in care acoperirea telefoniei mobile este deficitara si in care transmiterea unui mesaj de urgenta este critica.

Actiunea este o ocazie ideala pentru a exersa tipare de actiuni RVSU si este gandita ca un exercitiu combinat cu elemente reale ce asigura exersarea aptitudinilor de comunicatie in situatii de stress asociate cu evenimentele cu caracter de urgenta.

RVSU este o retea de radioamatori care, in mod voluntar si bazandu-se pe experienta din domeniul radiocomunicatiilor, asigura transmiterea mesajelor de urgenta in si din locurile in care solutiile de comunicatie comerciale sau institutionale sunt deficitare.

Din acest motiv, si in acest an organizatorii maratonului ne-au solicitat sa asiguram comunicatiile de urgenta din check-point-urile de pe traseu.

Anul acesta, la linia de sosire va fi amenajat un dispecerat complex care va include si o echipa de radioamatori si de unde va fi coordonata interventia in traseu a ambulantelor ISU si a serviciilor private.

Scopul esential este de a asigura transmiterea rapida si corecta catre autoritatile competente a informatiilor referitoare la situatiile in care viata sau integritatea participantilor este pusa in pericol.
Primul ajutor sau operatiunile de recuperare/salvare sunt furnizate de operatori institutionali (ISU/Pompieri) sau privati, radioamatorii concentrandu-se strict pe transmiterea corecta a mesajelor.

In teren vor fi aproximativ 14 radioamatori si vom instala un repetor profesional care va acoperi traseul astfel incat comunicatiile sa fie optime iar pentru situatiile extreme in care este necesara furnizarea de radiocomunicatii din alte locuri decat cele stabilite pe traseu, vom folosi 4 autoturisme cu tractiune integrala echipate pentru asigurarea comunicatiilor.

Vom experimenta, in premiera, utilizarea tehnologiei de radiocomunicatie TDMA (MotoTRBO) implementata in frecventele de radioamator in Bucuresti si zonele limitrofe.

Vom folosi frecvente simplex UHF, repetorul B2 Furnica si B1 Bucuresti dar vom monitoriza si traficul radio din frecventele folosite de organizatori.

Spre deosebire insa de exercitiul de anul trecut, de aceasta data se vor folosi radiograme si loguri, urmarindu-se familiarizarea membrilor RVSU cu Procedura de trafic radio in situatii de urgenta.

Totusi, pentru a reduce formalismul, vom folosi un formulat simplificat dar care asigura retinerea informatiilor esentiale.

Speram ca la acest maraton sa avem mai putine evenimente decat la cele de anul trecut!

Ii rugam pe radioamatorii care se vor afla pe frecventele utlizate de RVSU in exercitiu sa acorde prioritate traficului de urgenta.

Accidentul YR-BNP

In zgomotul "de fond" care abunda in ultimele zile atunci cand se discuta despre accidentul aviatic produs in Apuseni si in urma caruia au murit doi oameni, se pierd cu usurinta o multime de oportunitati de a discuta serios despre cat de pregatite sunt autoritatile si mai ales, despre CE ar fi putut sa faca dupa declararea starii de urgenta.

Sa plecam de la balizele ELT despre care se scriu tot felul de lucruri dar prea putine explicatii corecte din punct de vedere tehnic.

In primul rand, sistemul COSPAS-SARSAT este un sistem satelitar care permite localizarea semnalelor de pericol transmise de emitatoare automate care se activeaza in anumite situatii de pericol. Aceste emitatoare au dimensiuni mici, sunt alimentate din baterii si sunt autonome in raport de nava sau aeronava.

Aceste balize pot fi de mai multe tipuri desi, in esenta, fac acelasi lucru; ELT, EPIRB, PLB dupa cum ele sunt utilizate in regim aero, naval sau personal.

Datorita evolutiei tehnologice, de la vechea frecventa de 121.5 MHz pe care operau aceste balize, s-a trecut la o noua frecventa, de 406 MHz.

Citește mai departe: Accidentul YR-BNP

RVSU in Ciucas Trail Running 2012 - la final

Initial a fost vorba de un exercitiu prin care sa testam capacitatea de a asigura comunicatii de urgenta intr-o zona intinsa cu relief montan si multe zone dificil de parcurs. Traseul de la Ciucas Trail Running s-a desfasurat pe o lungime de peste 100 km si am deplasat in zona 14 radioamatori, 3 autovehicule de teren, un repetor cu alimentare din panouri solare.

Repetorul este inca activ pe frecventa de 439.025 MHz / -7,6 MHz Shift si CTCSS 77,0 Hz.

Harta de acoperire este cea din imagine.