YO3KSR, radioclubul Bucuresti al Societatii Romane a Radioamatorilor

 

 

 

 

 

            ...when anything fails, ham radio!

Get Adobe Flash player

17 martie 2014, ora 18 UTC

Concursul International

BUCHAREST HF

 

Click pentru a accesa site-ul concursului!

Radioclubul YO3KSR este un proiect al Societatii Romane a Radiomatorilor

Societatea Romana a Radioamatorilor este persoana

juridica de drept privat, inregistrata in

Registrul persoanelor juridice fara scop patrimonial J.S.3 sub nr.87/2008 si sub nr.7347/A/2008 in Registrul National.

CIF:24860690
Cont: RO73BPOS 8500 6853 284RON02

Prima Evadare - Actiune RVSU 12 mai 2013

          Duminica, 12 mai 2013, reteaua RVSU coordonata de Societatea Romana a Radioamatorilor va asigura comunicatiile de urgenta la maratonul ciclist Prima Evadare, ce va avea loc in nordul Bucurestiului.
         Traseul are peste 50 km prin zone in care acoperirea telefoniei mobile este deficitara si in care transmiterea unui mesaj de urgenta este critica.

Actiunea este o ocazie ideala pentru a exersa tipare de actiuni RVSU si este gandita ca un exercitiu combinat cu elemente reale ce asigura exersarea aptitudinilor de comunicatie in situatii de stress asociate cu evenimentele cu caracter de urgenta.

RVSU este o retea de radioamatori care, in mod voluntar si bazandu-se pe experienta din domeniul radiocomunicatiilor, asigura transmiterea mesajelor de urgenta in si din locurile in care solutiile de comunicatie comerciale sau institutionale sunt deficitare.

Din acest motiv, si in acest an organizatorii maratonului ne-au solicitat sa asiguram comunicatiile de urgenta din check-point-urile de pe traseu.

Anul acesta, la linia de sosire va fi amenajat un dispecerat complex care va include si o echipa de radioamatori si de unde va fi coordonata interventia in traseu a ambulantelor ISU si a serviciilor private.

Scopul esential este de a asigura transmiterea rapida si corecta catre autoritatile competente a informatiilor referitoare la situatiile in care viata sau integritatea participantilor este pusa in pericol.
Primul ajutor sau operatiunile de recuperare/salvare sunt furnizate de operatori institutionali (ISU/Pompieri) sau privati, radioamatorii concentrandu-se strict pe transmiterea corecta a mesajelor.

In teren vor fi aproximativ 14 radioamatori si vom instala un repetor profesional care va acoperi traseul astfel incat comunicatiile sa fie optime iar pentru situatiile extreme in care este necesara furnizarea de radiocomunicatii din alte locuri decat cele stabilite pe traseu, vom folosi 4 autoturisme cu tractiune integrala echipate pentru asigurarea comunicatiilor.

Vom experimenta, in premiera, utilizarea tehnologiei de radiocomunicatie TDMA (MotoTRBO) implementata in frecventele de radioamator in Bucuresti si zonele limitrofe.

Vom folosi frecvente simplex UHF, repetorul B2 Furnica si B1 Bucuresti dar vom monitoriza si traficul radio din frecventele folosite de organizatori.

Spre deosebire insa de exercitiul de anul trecut, de aceasta data se vor folosi radiograme si loguri, urmarindu-se familiarizarea membrilor RVSU cu Procedura de trafic radio in situatii de urgenta.

Totusi, pentru a reduce formalismul, vom folosi un formulat simplificat dar care asigura retinerea informatiilor esentiale.

Speram ca la acest maraton sa avem mai putine evenimente decat la cele de anul trecut!

Ii rugam pe radioamatorii care se vor afla pe frecventele utlizate de RVSU in exercitiu sa acorde prioritate traficului de urgenta.