YO3KSR, radioclubul Bucuresti al Societatii Romane a Radioamatorilor

 

 

 

 

 

            ...when anything fails, ham radio!

Get Adobe Flash player

17 martie 2014, ora 18 UTC

Concursul International

BUCHAREST HF

 

Click pentru a accesa site-ul concursului!

Radioclubul YO3KSR este un proiect al Societatii Romane a Radiomatorilor

Societatea Romana a Radioamatorilor este persoana

juridica de drept privat, inregistrata in

Registrul persoanelor juridice fara scop patrimonial J.S.3 sub nr.87/2008 si sub nr.7347/A/2008 in Registrul National.

CIF:24860690
Cont: RO73BPOS 8500 6853 284RON02

Protocol SRR - Crucea Rosie din Romania

Scurta prezentare a Protocolului de colaborare pentru situatii de urgenta incheiat de Societatea Romana a Radioamatorilor si Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania.

Radioamatorii pot sa furnizeze comunicatii in situatii deosebite, atunci cand mijloacele traditionale nu mai pot fi utilizate din varii motive. Beneficiarii acestor comunicatii pot fi comunitatile, alte organizatii neguvernamentale sau chiar institutii ale statului ori ale administratiei locale.

Comunicatiile in situatii de urgenta sunt furnizate in mod voluntar, fara a se urmari prin aceasta un folos material imediat. Evident, pentru ca radioamatorii sa poata sa ofere aceste comunicatii in situatii de urgenta, este necesar ca societatea civila, organizatia sau institutia  sa intre in contact cu o forma de organizare capabila sa standardizeze modul de conlucrare si sa gestioneze resursele de comunicare. Totodata, radioamatorii insisi trebuie sa stie cum sa procedeze pentru a putea oferi comunicatii in situatii de urgenta pentru institutii si organizatii. Prin intermediul Protocolului semnat  intre Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania si Societatea Romana a Radioamatorilor, urmarim stabilirea unui cadru generic de colaborare pentru derularea unor proiecte comune ce au ca finalitate asigurarea unor canale de comunicatie in situatiile in care SNCRR este chemata sa intervina.

In aceste situatii, este posibil ca retelele conventionale si comerciale prin care se transmite informatia sa fie in imposibilitate de a functiona, aici intervenind sistemele de radiocomunicatie furnizate de catre radioamatori. Radioamatorilor, in mod curent, nu le este permis sa realizeze legaturi radio cu alt scop sau continut decat cel subsumat experimentarii si autoinstruirii dar, in anumite situatii, le este permis, ba chiar sunt incurajati, sa sustina transmiterea de mesaje de urgenta. Mai mult, exista o indelungata traditie de interventie, cu succes, a radioamatorilor in sensul realizarii de legaturi radio cu zonele afectate din punct de vedere al transmiterii informatiei. Fara a aprofunda aspectele de natura tehnica, experienta si echipamentele radioamatorilor le permit acestora sa asigure efectuarea de legaturi radio independent de orice retea, inclusiv fata de reteaua de alimentare cu energie electrica.

In raport cu SNCRR, radioamatorii sunt exact precum transmisionistii din unitatile militare; preiau mesajul, il prelucreaza astfel incat sa respecte o serie de reguli si asigura transmiterea acestuia la destinatarul vizat. Plecand de la aceste premise, Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie a incheiat un protocol pentru colaborare in situatii de urgenta cu Organizatia Internationala a Radioamatorilor.

In baza acestui protocol, Societatea Romana a Radioamatorilor a propus SNCRR incheierea unei intelegeri similare, ca prim pas in dezvoltarea unei colaborari concrete. Intentia este de a se realiza o colaborare la nivelul fiecarei unitati teritoriale cu echipe formate din radioamatorii de pe plan local, avand in vedere faptul ca radioamatorii pot furniza  suport informational pentru organizatiile ce nu detin mijloace proprii de comunicatie, altele decat cele comerciale, pot asigura transferul de informatie intre organizatii care detin mijloace de comunicatie incompatibile.

Etapa urmatoare o constituie derularea unui program pilot in Bucuresti si in judetele Brasov si Suceava, pentru a se putea realiza proceduri comune care sa fie implementate la nivel national. Programul pilot va incepe prin stabilirea unor echipe de radioamatori (Echipele de asistenta) si definirea modului de actiune, care pleaca de la necesarul de comunicatie al SNCRR, intr-o situatie data. Managerul echipei de asistenta, impreuna cu unitatea locala a SNCRR vor pune la punct un set de documente de evidenta (Plan de masuri, Instructiuni operative etc), din care sa poata rezulta modul in care se va derula colaborarea in situatii concrete. Aceste masuri vor fi evaluate prin prisma rezultatelor exercitiilor comune si vor servi drept baza pentru extinderea colaborarii la nivelul altor unitati teritoriale.

In faza Pilot, detaliile vor fi stabilite impreuna cu echipele participante si vor fi oferite si publicului prin intermediul site-ului www.yo3ksr.ro, urmand ca, pe parcurs, informatia sa fie centralizata pe un site dedicat. In ceea ce priveste rolul Societatii Romane a Radioamatorilor, Protocolul stabileste ca ea va “coordona radioamatorii care vor sustine comunicatiile in situatii de urgenta pentru SNCRR”. Structura RVSU, ca entitate de actiune pentru aplicarea prevederilor Protocolului este flexibila si autonoma in raport cu organizatiile din care fac parte radioamatorii; componenta si managementul Echipelor de asistenta fiind stabilita exclusiv de catre participanti, pe plan local. Nu este necesar ca radioamatorii ce vor participa la aceasta retea de urgenta sa fie si membri ai SRR! Fiecare participant isi pastreaza apartenenta la organizatiile la care a dorit sa adere, dar activitatea desfasurata in RVSU va trebui sa se desfasoare potrivit procedurilor ce vor rezulta din programele pilot. Procedand astfel, se va putea asigura o colaborare eficienta bazata pe reguli clare si care pot fi aplicate uniform de catre toti participantii. Discutii se pot purta si aici. Atasat, Protocolul in format pdf.