YO3KSR
radioclubul Bucuresti al Societatii Romane a Radioamatorilor

...when anything fails, ham radio!

Limbajul radioamatorilor

Ca radioamator, ai obligatia sa respecti cateva reguli, printre care se gasesc si cele referitoare la modul de adresare sau la continutul conversatiilor. Este bine de cunoscut si de respectat aceste reguli pentru ca ele te vor ajuta sa relationezi in mod placut cu ceilalti radioamatori. LIMBAJUL RADIOAMATORILOR

  • Ca radioamator, ne adresam unul altuia folosind exclusiv prenumele (sau porecla), niciodata folosind “domnule”, “doamna” sau “domnisoara”. Este valabil si pentru modurile in care comunicatia intre radioamatori are loc in scris.
  • Eticheta radioamatorilor cere sa ne salutam intre noi in scris folosind “73(nu “cele mai bune 73” sau “multe 73” si, in nici un caz, “sincere 73”) fara alte expresii formale.
  • Daca ai fost un operator in Citizen Band, uita limbajul folosit acolo si invata argoul radioamatorilor. Ca membru al comunitatii radioamatorilor, ne asteptam sa cunosti expresiile specifice; acestea te vor ajuta sa te integrezi deplin in comunitatea noastra.
  • In timpul legaturilor radio, foloseste corect “Codul Q”. Evita utilizarea excesiva in fonie. Poti folosi acele coduri care au devenit expresii standard si in fonie, ca de exemplu:

QRG frecventa QRM interferente datorate altor statii QRN zgomot atmosferic QRPP un copil (HI) QRT parasirea frecventei / oprirea transmisiunilor Sunt QRV sunt disponibil, sunt gata QRX doar un moment /  asteapta, te            rog QRZ cine ma cheama? QSB fading QSL (card) cartea postala de confirmare QSL confirm QSO contact QSY schimbarea frecventei QTH locul unde se gaseste statia (orasul, localitatea)

  • Pe langa codurile Q, au “migrat” din CW in fonie si o serie de alte scurte expresii: 73, 88, OM (old man), YL (young lady) etc.
  • Foloseste corect singurul alfabet fonetic international in uz. Evita sa folosesti tot felul de imbunatatiri care pot suna interesant sau amuzant in limba ta dar care nu il  vor face pe corespondent sa inteleaga mai bine ce spui.  Nu folosi moduri diferite de a dicta pe litere in aceeasi propozitie. ( ‘CQ de la ON9UN, oscar november nine uniform november, ocean nancy nine united nations...’)
  • Cea mai raspandita limba folosita intre radioamatori este, fara indoiala, engleza. Daca vei dori sa iei legatura cu statii din intreaga lume, este foarte probabil ca aceasta sa aiba loc in limba engleza. Este evident ca, daca doi radioamatori au alta limba nativa, se vor putea foarte bine intelege in limba engleza.
  • Efectuarea de legaturi cu ajutorul codului Morse (CW) este intotdeauna posibila fara macar sa cunosti un singur cuvant in limba materna a corespondentului.
  • Este evident ca acest hobby poate fi un mijloc excelent de a invata si de a exersa limbi straine. Intotdeauna vei gasi in frecventele de radioamatori pe cineva dispus sa te ajute sa inveti o limba noua.

ASCULTA

  • Un bun radioamator incepe prin a asculta mult.
  • Poti invata multe doar ascultand dar fii atent: nu tot ce auzi in benzile de radioamatori reprezinta un bun exemplu. Cu certitudine vei avea de-a face cu o multime de practici incorecte!
  • Daca esti activ in benzile de radioamatori, fii un exemplu pozitiv si aplica indrumarile oferite de “Bunele Practici”.

FOLOSESTE-TI CORECT INDICATIVUL

  • Foloseste numai indicativul complet pentru a te identifica. Nu incepe emisiunea identificandu-te pe tine sau pe corespondent cu prenumele. Ex: Salut Marius, sunt Ion.
  • Identifica-te folosind TOT indicativul nu doar cu ultimele litere. Este ilegal sa folosesti doar sufixul.
  • Identifica-te frecvent.

INTOTDEAUNA FII ELEGANT

  • Nu folosi niciodata un limbaj deplasat, fii politicos, amabil si bland, indiferent de situatie.
  • George Bernard Shaw a spus: Nu exista o realizare mai mare si mai profitabila decat politetea.

CUM REALIZEZI O LEGATURA?

  • Un  QSO este o legatura radio intre cel putin doi radioamatori.
  • Ai posibilitatea sa faci un apel general (CQ), sa raspunzi unui asemenea apel ori sa chemi pe cineva care tocmai a terminat o legatura cu o alta statie. Mai multe in cele ce urmeaza...
  • Care indicativ este anuntat primul? Corecta este urmatoarea forma: ‘YO2ZZZ de catre YO3YYY’ (tu esti YO3YYY, si YO2ZZZ este persoana careia tu i te adresezi). Asadar, primul indicativ este cel al persoanei cu care vorbesti, apoi indicativul tau.
  • Cat de des trebuie sa te identifici? In YO, regula este: la inceputul si sfarsitul fiecarei legaturi si cel putin o data la 10 minute. Intr-un concurs, sau cand este vorba de transmisiuni scurte, nu este strict necesar sa te identifici la fiecare legatura. Regula celor 10 minute este necesara pentru ca statiile de monitorizare a traficului radio sa fie capabile sa identifice usor statiile care emit dar si pentru ca cei care sunt la receptie sa poata identifica corespondentii. Din punct de vedere al procedurilor de trafic, este important sa te identifici la fiecare legatura.
  • Atunci cand corespondentul iti paseaza microfonul, este bine sa te obisnuiesti sa faci o scurta pauza ca sa permiti si altora sa intervina in frecventa pentru a se alatura conversatiei sau pentru a face un apel.

Transmisii scurte sau lungi? Este de preferat ca transmisiile sa fie scurte, in acest fel ii este mai usor corespondentului sa raspunda la ceva ce tocmai ai spus. *-“Etica si procedurile de operare ale radioamatorului” - De John Devoldere, ON4UN si Mark Demeuleneere, ON4WW Versiunea romana YO3HJV, YO3MAC, YO3JW

Disclaimer

Acest site respecta Politica de Confidentialitate a Datelor Personale a Societatii Romane a Radioamatorilor.
 

Continutul prezentului site este publicat sub incidenta Legii drepturilor de autor.

Orice preluare de materiale se va face cu indicarea sursei printr-un link catre acest site.

© 2008-2023

Societatea Romana a Radioamatorilor

Participarea la Tombola RadioMagazinYO este supusa unor Termeni si Conditii.

Va recomandam parcurgerea acestora.