YO3KSR, radioclubul Bucuresti al Societatii Romane a Radioamatorilor

 

 

 

 

 

            ...when anything fails, ham radio!

Get Adobe Flash player

 

APRS Server Romania

Radioclubul YO3KSR este un proiect al Societatii Romane a Radiomatorilor
 

Societatea Romana a Radioamatorilor

este persoana juridica de drept privat, inregistrata in

Registrul persoanelor juridice fara scop patrimonial J.S.3 sub nr.87/2008 si sub nr.7347/A/2008 in Registrul National.

CIF:24860690
Cont: RO73BPOS 8500 6853 284RON02

 

 

 

O noua abordare a repetoarelor

O parere despre repetoarele din YO.

Imi amintesc curiozitatea pe care am avut-o prima data cand am receptionat un apel sosit din cealalta parte a tarii prin intermediul repetorulului R0. Am fost tare curios sa stiu unde este acel repetor care permite o astfel de legatura peste muntii Carpati! Anii au trecut iar aceste legaturi au devenit ceva banal, pornind de la premisa ca repetorul este acolo si ca poti oricand sa faci o legatura intre Ramnicu-Valcea si Cluj, sa zicem. Ei bine, afirmatia nu este sustinuta in totalitate de experienta practica intrucat, dupa cum bine putem observa, pentru functionarea repetoarelor este necesara interventia aproape periodica a unor echipe de depanare Nu minimizez efortul colectiv facut de-a lungul anilor dar, dupa evaporarea entuziasmului initial, echipa care il are in grija trebuie sa faca fata unor probleme deloc usoare.

Probabil ca, daca “institutia” repetoarelor ar fi abordata din perspectiva unei “afaceri”, ar avea mai multe sanse. “Afacere” nu inseamna instituirea de taxe pentru utilizarea repetorului ci utilizarea hartiei si a pixului (chiar si in forma electronica) pentru stabilirea unor criterii de atins. Inclusiv problema finantarii este una critica pentru ca, atata timp cat “tinta” este identificarea unor locatii gratuite, aceasta gratuitate va obliga echipa de instalare sa faca alte compromisuri (pozitie defavorabila, putere mica, lipsa supravegherii etc).

O alta problema cu care se confrunta comunitatea radioamatorilor din YO in ceea ce priveste abordarea repetoarelor este atitudinea izolationista si orgoliul exacerbat. Repetorul, chiar daca deserveste o comunitate, o face asa cum vrea echipa de instalare si mentenanta… O fi bine? O fi rau?

Nu stiu, dar este cert ca o astfel de atitudine impiedica realizarea unor repetoare cu o minima “rezerva” in hardware, pentru a le permite o conectare cu un alt repetor si cresterea zonei de serviciu.

Coordonarea efortului individual poate aduce beneficii intregii comunitati prin aceea ca, inca din faza de proiect, repetoarele locale pot sa detina resurse de interconectare la o retea mai ampla. Ceea ce ne duce la alta problema, aceea a implementarii functiilor de semnalizare moderne! CTCSS, DCS, DTMF, SEL5 etc sunt tot atatea mijloace de a flexibiliza un repetor sau o retea de repetoare!

Inteleg ca, in comunitatea noastra se mai folosesc inca RTP si RTM, dar utilizatorii trebuie sa inteleaga ca aceste sisteme de comunicatie evolueaza iar ei sunt datori prin insasi definita radioamatorismului, sa tina pasul cu reteaua si nu reteaua cu ei!

Altfel, vor face parte dintre cei care au facut sa se spuna ca “radioamatorismul este in pericol sa se stinga”!