YO3KSR, radioclubul Bucuresti al Societatii Romane a Radioamatorilor

 

 

 

 

 

            ...when anything fails, ham radio!

Get Adobe Flash player

 

APRS Server Romania

Radioclubul YO3KSR este un proiect al Societatii Romane a Radiomatorilor
 

Societatea Romana a Radioamatorilor

este persoana juridica de drept privat, inregistrata in

Registrul persoanelor juridice fara scop patrimonial J.S.3 sub nr.87/2008 si sub nr.7347/A/2008 in Registrul National.

CIF:24860690
Cont: RO73BPOS 8500 6853 284RON02

 

 

 

Etica si procedurile de operare ale radioamatorului-1

Intrucat resursa este limitata, radioamatorii trebuie sa cunoasca si sa isi insuseasca un set minim de reguli pentru ca toti sa se bucure de acest hobby.

Multi radioamatori sau aspiranti la certificatul de radioamator care citesc acest manual sunt, probabil, novici in aceasta activitate. Pana de curand, novicii erau pur si simplu introdusi in trafic cu prea putin sau deloc ajutor, fara un instructaj clar sau fara sa fie invatati cum sa se poarte odata ajunsi in eter.

Va puteti imagina pe o sosea, in plin trafic dens, fara cineva care sa va spuna cum se conduce masina sau cum sa va comportati in trafic? Pana si gandul la asa ceva e de ajuns sa ne infricoseze pe cei mai multi dintre noi!

Aparitia in benzile de radioamatori, fara a fi pregatit pentru aceasta minunata experienta, poate fi intimidanta-pentru a spune doar atat. Totusi, nu e cazul sa intrati in panica! Asa cum fiecare sofer a condus la un moment dat pentru prima oara, la fel si fiecare radioamator a fost un novice la inceput. Bine ati venit in lumea radioamatorismului, bine ati venit in benzile noastre radio.

Sa nu uitati ca radioamatorismul este un hobby si ca acesta, prin definitie, reprezinta o activitate care trebuie sa va bucure!

Iata principiile de baza care ar trebui sa guverneze codul nostru de conduita in benzile de radioamatori: Sociabilitate - spirit de confrerie: o multime de alti radioamatori se gasesc “in terenul nostru de joaca”, undele radio. Niciodata nu esti singur. Toti ceilalti radioamatori sunt colegii, fratii si surorile noastre, prietenii nostri. Actioneaza in consecinta. Fii  binecrescut.

Ingaduinta - nu toti radioamatorii impartasesc parerile tale iar acestea nu sunt cele mai potrivite. Trebuie sa intelegi ca exista oameni cu pareri diferite pe acelasi subiect. Fi ingaduitor. Nu esti doar tu in aceasta lume.

Politetea - niciodata sa nu folosesti un limbaj grosolan sau cuvinte deplasate in benzile de radioamatori. Un asemenea limbaj nu numai ca nu spune nimic despre persoana careia ii este adresat ci mai mult despre cel care il foloseste. Pastreaza-ti autocontrolul mereu.

Intelegerea - te rog sa intelegi ca nu toti sunt la fel de destepti, profesionisti sau specialisti pe cat esti tu. Incearca mai bine sa folosesti aceste calitati actionand pozitiv (sa afli cum sa poti ajuta, corecta sau invata pe ceilalti) decat actionand negativ (sa critici sau, mai rau, sa insulti.

Sursa: Etica si procedurile de operare ale radioamatorului - ON4UN,