YO3KSR, radioclubul Bucuresti al Societatii Romane a Radioamatorilor

 

 

 

 

 

            ...when anything fails, ham radio!

Get Adobe Flash player

 

APRS Server Romania

Radioclubul YO3KSR este un proiect al Societatii Romane a Radiomatorilor
 

Societatea Romana a Radioamatorilor

este persoana juridica de drept privat, inregistrata in

Registrul persoanelor juridice fara scop patrimonial J.S.3 sub nr.87/2008 si sub nr.7347/A/2008 in Registrul National.

CIF:24860690
Cont: RO73BPOS 8500 6853 284RON02

 

 

 

Traficul pe repetor - recomandari

Repetoarele fac parte din infrastructura destinata utilizarii in comun de catre radioamatori. Este, deci, normal si politicos sa respectam un set minim de reguli pentru a nu ne incomoda reciproc.

 • Functia principala a repetoarelor este de a mari raza de actiune a statiilor portabile si mobile in benzile VHF si UHF.
 • Foloseste-te de legaturi simplex ori de cate ori este posibil. Utilizarea repetoarelor pentru a realiza o legatura ar trebui sa fie o exceptie.
 • Daca doresti sa vorbesti prin repetor cand deja exista trafic pe acesta, asteapta intai sa apara o pauza in care sa iti anunti  indicativul.
 • Foloseste expresia ‘break’ sau, si mai bine ‘break break break’ doar in situatii de urgenta sau in cazul in care esti intr-o situatie critica. Si mai bine ar fi sa spui  ‘break break break cu trafic de urgenta”.
 • Statiile care folosesc repetorul ar trebui sa faca pauze pana cand purtatoarea repetorului se intrerupe ori pana la aparitia unui bip; astfel se evita fenomenul  dublarii (emisie simultana a mai multor statiuni); in acest fel, se lasa timp pentru ca noile statii sa se identifice. Totodata, se permite resetarea cronometrelor ce contorizeaza timpul total de tansmisiune al repetorului.
 • Nu monopoliza repetorul. Acesta nu este acolo doar pentru tine sau pentru prietenii tai. Ai in  vedere ca si altii doresc sa utilizeze reptorul; fii binevoitor.
 • Pastreaza legaturile prin repetor scurte si la obiect.
 • Repetoarele NU sunt in functiune pentru a-ti anunta sotia ca esti in drum spre casa si ca cina poate fi servita... Legaturile intre radioamatori privesc, in primul rand, aspecte tehnice legate de radiocomunicatii.
 • Nu intrerupe o legatura decat daca ai ceva de spus cu adevarat. Intreruperea unei legaturi este la fel de nepoliticoasa ca si intreruperea unei conversatii fata in fata.
 • Nu este in regula sa intrerupi o legatura fara sa te identifici; in principiu, acest fapt reprezinta o interferenta cu caracter ilegal.
 • Daca folosesti des un anume repetor, gandeste-te sa contribui si tu la intretinerea si buna functionare a acelui repetor.

*-“Etica si procedurile de operare ale radioamatorului” - De John Devoldere, ON4UN si Mark Demeuleneere, ON4WW Versiunea romana YO3HJV, YO3MAC, YO3JW